Coaching, calea excelenţei

On August 17, 2010, in Coaching, by admin

Accelerează apariţia rezultatelor în orice domeniu al vieţii şi te ajută să găseşti ‘scurtătura scurtăturii’ către eficienţă – aşa ar suna o formulare succintă a beneficiului major al coaching-ului.

Dacă ai vrea să ajungi cât mai rapid la destinaţia ta de vis (şi aici putem să vorbim de o vacanţă, de femeia sau bărbatul visurilor tale, de afacerea ta prosperă, etc.) ce ai prefera: să mergi cu bicicleta sau să iei avionul? Unii ar răspunde probabil că s-ar teleporta sau ar avea nevoie de o rachetă. Idee este următoarea: atunci când ai un scop, vrei să-l atingi cât mai repede cu putinţă (sau cel puţin aşa îmi place să cred).

Coaching-ul este o opţiune excelentă prin care poţi să îţi măreşti eficienţa în ceea ce faci deja, să îţi defineşti chiar şi mai clar ţelurile, să măsori rezultatele şi să te bucuri de o viaţă împlinită.

Ce este de fapt coaching-ul?

************************************************************************************
Pentru a face o schimbare în viaţa ta, schimbă-ţi mai întâi percepţia.
************************************************************************************

Coaching-ul traditional are loc în principal în plan orizontal – un coach îi ajută pe cei care apelează la el să ajungă din punctul ‘A’ în punctul ‘B’. Totuşi, transformarea durabilă aproape întotdeauna se produce şi în plan vertical şi implică o aprofundare globală a întregii vieţi. Acesta este tipul de coaching pe care eu personal îl folosesc pentru a genera transformarea în interior, în timp ce continui să te deplasezi către scopurile din exterior.

Tipurile de schimbare ‘verticală’ pe care ţi le propun prin coaching pot fi privite în mod practic pe 3 niveluri:

Nivelul 1 – Schimbare într-o situaţie specifică

Adeseori, oamenii solicită ajutor într-o anumită situaţie cu care se confruntă. Este posibil să vrea să facă faţă unei persoane dificile la muncă, să aibă succes la un interviu pentru job sau într-o negociere importantă, sau să-şi identifice propria reţetă a succesului pentru a obţine performanţă sportivă.

Printr-o intervenţie de coaching la acest nivel, oamenii trec de la frică la încredere, de la îngrijorare la confort, de la inacţiune la acţiune. Impactul acestui tip de coaching este în general localizat pe un anumit proiect. Odată ce poate face faţă persoanei dificile, a trecut cu bine interviul sau a câştigat meciul, persoana îşi poate continua restul vieţii în mare parte în acelaşi fel ca înainte sau poate trece la următorul nivel de transformare…

Nivelul 2 – Schimbare într-un domeniu al vieţii

Aici vorbim de coaching-ul specializat în diferite domenii ale vieţii: coaching personal, coaching în relaţia de cuplu, business coaching, coaching pentru performanţă spotivă, coaching pentru companii, etc.

La acest nivel, eficienţa coaching-ului nu se măsoară prin schimbări obţinute într-o singură situaţie, ci prin transformările obţinute în orice situaţie referitoare la acel domeniu: relaţional, financiar, etc. Pe acest nivel, nu înveţi doar să faci faţă unei persoane dificile, să ai succes la un interviu sau să te motivezi pentru un meci, ci îţi creşti eficienţa în comunicare, îţi revoluţionezi în totalitate cariera şi devii cu adevărat bun şi constant în ceea ce faci.

Nivelul 3 – Schimbare globală

Coaching-ul la acest nivel urmăreşte aşa numita ‘transformare globală’ – o schimbare generalizată în felul de a fi al unei persoane. Nu este suficient să ne dezvoltăm o abilitate sau să ne schimbăm o stare. Transformând fundamental crezurile şi valorile pe care noi le avem şi modul în care ne percepem pe noi înşine sau lumea, se modifică implicit şi comportamentele, strategiile, reacţiile şi rezultatele pe care le obţinem.

*************************************************************************************
Atunci când vrei să faci o schimbare de moment sau într-o situaţie specifică, aplici o tehnică.
Atunci când vrei să faci o schimbare într-un context mai larg, apelezi la instalarea unor noi strategii.
Atunci când vrei să-ţi schimbi cu adevărat viaţa, schimbă-ţi modul de a privi şi adoptă o nouă paradigmă.
*************************************************************************************

În coaching, trecutul este trecut. Indiferent că ai avut parte de unul bun sau rău, contează ceea ce îţi doreşti acum pentru viitor. Un lucru de bază pe care este nevoie să îl înţelegi este că ai acces întotdeauna la sursa fericirii. Ea este în tine, ai fost născut fericit. Odată ce oamenii înţeleg acest lucru – că nu sunt fericiţi pentru că partenerul lor face ceva, pentru că şi-au cumpărat o casă sau o maşină sau au obţinut un job – fericirea devine mult mai prezentă în viaţa lor. Nu mai fac lucruri pentru a fi fericiţi, ci fiind fericiţi încep să se deplaseze către ceea ce îşi doresc. Este mult mai uşor să obţii ceea ce vrei fiind fericit.

*************************************************************************************
Nu succesul aduce fericire, ci fericirea aduce succes.
*************************************************************************************

Coaching pas cu pas

Fie că vorbim de relaţii, afaceri, bani, carieră sau spiritualitate, focalizarea este putere. Vom începe să lucrăm împreună la definirea cu mare claritate a rezultatelor pe care îţi propui să le obţii.
Vei analiza apoi cu maximă sinceritate punctul în care eşti acum – pentru a defini distanţa între locul în care te afli şi locul în care îţi doreşti să ajungi. Urmează apoi să identificăm lucrurile care tu crezi că te împiedică să obţii rezultatele pe care le doreşti şi să creezi un plan care nu doar că funcţionează, ci este şi motivant. Planul nu se bazează pe speranţe sau pe teorii, ci pe modelul celor care deja au obţinut rezultatele reale pe care le vrei şi tu.

Prin transformarea globală generată de coaching, obţii un nou mod de a privi lumea. Este ca şi când ai cunoaşte o scurtătură şi, în loc să stai în fiecare zi blocat în trafic, o iei prin parc şi ajungi în 10 minute bucurându-te în acelaşi timp şi de natură. Nu este nevoie să te întrebi dacă ai sau nu suficientă încredere ca să o iei pe scurtătură, nu trebuie să faci nu ştiu ce tehnici ca să ai curaj să mergi pe acolo – pur şi simplu o iei pe scurtătură pentru că îţi dai seama că acela este un drum mai bun. Dă-mi voie să îţi arăt un drum mai bun.

Ne vom afla într-un fel de ‘parteneriat’ şi, aşa cum ştii, ‘este nevoie de 2 pentru a dansa’. Fă pasul, angajează-te cu pasiune şi focalizează-te pe ceea ce meriţi să obţii în viaţă. Această experienţă nu doar că te va provoca să te depăşeşti, ci te vei şi distra în acelaşi timp. Nu pretind că va fi un parteneriat comod sau fără efort, însă îţi va da cu siguranţă recompense extraordinare.

E momentul să acţionezi!

Mastering Mind and Soul

"Cel mai bun mod în care poţi să îţi prevezi viitorul este să îl inventezi."
Frank Maguire – co fondator FeDex

Ai putea fi interesat şi de: