Seminarii > De la Robot la Viata Relatia de Cuplu

Ai văzut vreodată acele cupluri în care el şi ea par să se iubească „exagerat de mult”? Parcă nu se pot dezlipi unul de altul, se tot ating, se sărută sau îşi zâmbesc cu subînţeles astfel încât ai senzaţia că abia aşteaptă să rămână singuri unul cu celălalt (şi nu vorbesc despre cuplurile în care cei doi sunt doar de câteva zile împreună, ci de cele care au deja câţiva ani „vechime”).

Indiferent că acest gen de „drăgălăşenii” te fac să zâmbeşti, să îţi dai ochii peste cap, să îţi întorci privirea în altă direcţie, să îi priveşti cu invidie sau admiraţie, undeva în adâncul tău îţi dai seama că ei au parte de o relaţie deosebită. În cazul în care relaţia ta nu se înscrie între cele descrise mai sus, poate te-ai întrebat de multe ori ce fac aceşti oameni în plus pentru a-şi menţine relaţia atât de vie şi de frumoasă.

Există un secret?

Evident! Un secret la îndemâna oricărei persoane care vrea să aibă o relaţie frumoasă şi împlinitoare. Iar secretul este o combinaţie de acţiuni pe care cei care au o relaţie de cuplu fericită le fac… şi le fac constant (chiar dacă unele cupluri le fac inconştient). Uneori „marele lor secret” constă de fapt în „mici” detalii de care ei ţin cont dar pe care ceilalţi le consideră prea simple sau prea „penibile” pentru a le aplica. Şi totuşi… nu trebuie să fie complicat sau greu ca să funcţioneze. Poţi obţine efecte deosebite făcând acele lucruri aparent neînsemnate, dacă le faci în modul şi la momentul potrivit.

Iată câteva astfel de acţiuni care pot intra în categoria „trucuri mici pentru efecte mari” atunci când vrem să fim împliniţi în relaţie. Nu te grăbi să spui că sunt prea simple până nu le testezi. Vei avea surpriza să constaţi că FUNCŢIONEAZĂ. Şi bănuiesc că exact rezultatul final este cel care te interesează.

Petreceţi timp împreună

A petrece timp împreună este esenţial pentru construirea relaţiei. Aş adăuga însă aici o mică distincţie: nu contează doar să petreci timp împreună cu iubitul sau iubita, ci contează şi CE faceţi în acel timp. Evident, acţiuni diferite influenţează diferit relaţia. Rămâne să evaluezi şi să stabileşti chiar tu ce lucruri merită făcute pentru a-ţi îmbogăţi relaţia. Chiar dacă ai o viaţă foarte ocupată, alocă zilnic un interval de timp pe care să îl petreci împreună cu iubitul sau iubita. Găseşte acel echilibru între timpul de calitate pe care îl petreceţi împreună cu prietenii şi momentele în care sunteţi numai voi doi.

… şi separat :-)

Multe cupluri nu înţeleg că timpul petrecut separat este la fel de important ca şi timpul petrecut împreună. Da, e ok ca din când în când să îţi programezi o ieşire în oraş fără el sau ea. Îl apreciezi mai mult pe celălalt atunci când simţi că îţi respectă libertatea şi, în plus, atunci când stai pentru un timp departe, ţi se va face dor. Propriile tale preocupări, domenii de interes sau scopuri te definesc, te fac să fii unic, în timp ce din afară vei fi perceput ca o persoană interesantă şi atrăgătoare. Merită să testezi.

Ritualuri în doi

„Este miercuri, deci este seara noastră specială. Astăzi luăm masa împreună la restaurant”. Este doar un exemplu de ritual aplicat în fiecare săptămână de unul din cuplurile care au participat la seminarul „Relaţia de Cuplu – Secrete şi Reţete”. Ritualurile sunt acele lucruri pe care le faci pentru a realimenta şi a păstra relaţia vie ca la început. Vă puteţi crea propriile ritualuri în relaţie pe care să le faceţi suficient de des astfel încât să poarte relaţia mai departe şi suficient de rar astfel încât să nu devină o obişnuinţă. Oricât de banale ar părea, planificaţi şi faceţi acele acţiuni care influenţează în bine relaţia, vă fac fericiţi şi vă dau fiecăruia sentimentul de împlinire. Dacă ai constatat că pentru celălalt este important să îl săruţi de noapte bună sau să îi aduci micul dejun la pat duminică dimineaţa, ghici ce ai de făcut!?

Apreciază

Există multe gesturi frumoase pe care celălalt le face pentru noi şi pe care, din păcate, nu întotdeauna le apreciem la adevărata lor valoare. De multe ori, iubirea celui de lângă tine se ascunde zi de zi în lucruri aparent neînsemnate:  în biletele la film cumpărate marţi seara sau în cămaşa pe care ai găsit-o călcată de dimineaţă. Dacă v-aţi fi cunoscut doar de câteva săptămâni, ai fi considerat că toate aceste lucruri ţi se cuvin sau ai fi fost surprins/ă şi te-ai fi bucurat de fiecare dintre ele? Observă şi mai ales spune-i cât de mult apreciezi atunci când celălalt face un lucru care contează pentru tine.

Liber la distracţie

Persoanele fericite în relaţie nu au nici o reţinere în a face gesturi amuzante sau jucăuşe unul faţă de celălalt. Vei observa că aceste persoane râd foarte mult şi îşi fac timp pentru a se distra împreună. Atunci când vei trăi cu pasiune fiecare moment, nu vei avea doar eficienţă, ci te vei şi bucura mai mult de ceea ce faci. „Rezervorul” tău va fi mereu plin cu energie, entuziasm şi bună dispoziţie.

Vorba dulce mult aduce

Unul din lucrurile care unesc foarte mult un cuplu este comunicarea. Cuvintele frumoase pot face minuni, cu condiţia să fie spuse. Nu este nevoie să intri în discuţii interminabile despre ce culoare avea haina şoferului de taxi cu care ai mers astăzi sau pe ce raft se afla pachetul de zahăr pe care l-ai cumpărat din magazin. Pur si simplu acordaţi-vă câteva minute în fiecare zi pentru a vă reaminti unul celuilalt lucrurile importante pentru voi şi pentru relaţie. Câteva exemple ar putea fi: de ce sunteţi împreună, ce iubiţi şi apreciaţi unul la altul, ce vă doriţi… dar mai bine te las pe tine să completezi lista. Şi sunt atât de multe moduri plăcute în care poţi comunica aceste lucruri!

În câte feluri poţi să spui „te iubesc”?

Tot la capitolul comunicare, cred că este util să deschid un topic special pentru declaraţiile de dragoste. Ai primi vreodată întrebarea: „Mă mai iubeşti?” şi dacă da, cât de încântat sau de dornic ai fost atunci să răspunzi  în acest mod oarecum forţat? La o astfel de întrebare nu este suficient să răspunzi „da”. Interpreteaz-o mai degrabă ca pe o invitaţie de a-i face celui care o adresează o declaraţie de dragoste.  Însă decât să aştepţi astfel de „invitaţii speciale”, mai bine fă-ţi un obicei din a-ţi declara iubirea. Nu lăsa să se aştearnă praful pe sentimente. Menţine-le vii atât prin acţiuni, cât şi prin cuvinte: spune-i că îl/o iubeşti aşa cum ştii tu mai bine… ideea este: spune-i!

Nu lupta ca să câştigi, ci rezolvă

Într-o relaţie fericită, atunci când cei doi se contrazic scopul nu este să-l facă pe celălalt să se simtă prost, ci să găsească o soluţie. Adeseori spun celor care îmi cer sfatul referitor la relaţia de cuplu: într-o relaţie, nu contează cine are mai multă dreptate, contează cine iubeşte mai mult. Aşadar, atunci când într-o discuţie eşti tentat să te „baţi” pentru a dovedi că ai dreptate, întreabă-te mai bine cât de mult iubeşti. Fă-ţi cadou un răspuns sincer şi observă apoi diferenţele în abordarea discuţiei.

Intimitatea – aprinde focul de artificii şi păstrează-l viu

Momentele de intimitate aduc probabil cea mai mare savoare într-o relaţie. Dacă faci parte din categoria celor care se bucură de momente de maximă împlinire în intimitate, consideră-te norocos, apreciază ceea ce ai şi acordă-i în continuare importanţa cuvenită acestei zone. Dacă în schimb relaţia în care te afli trece printr-o perioadă puţin mai „uscată”, poate ar merita să analizezi lucrurile ceva mai… „intim” :-). Chiar şi în ceea ce priveşte intimitatea, amorul, sexul sau cum vrei să numeşti acest „departament”, se aplică principiul conform căruia „omul cât trăieşte, învaţă”. Alocă timp, preocupare şi atenţie şi implică-te cu tot sufletul pentru a face din momentele intime, experienţe memorabile ale relaţiei voastre.

Cu tot respectul

Dacă îţi doreşti o relaţie fericită pe termen lung, atunci ai nevoie de „combustibil de cursă lungă” pentru a o alimenta. Unul din lucrurile care hrănesc o relaţie durabilă este respectul. Cuplurile fericite peste ani ştiu acest lucru şi îl aplică. Şi aceasta spune multe. Acordă-ţi câteva momente să stabileşti ce înseamnă pentru tine respectul şi cum ştii că eşti respectat. Mergi apoi şi întreabă-l şi pe celălalt: ce trebuie să vadă, să simtă, să audă sau să se petreacă  pentru a se considera respectat? Atunci când ai decis că vrei să trăieşti o viaţă fericită alături de celălalt, îl respecţi în mod firesc şi de aici apar încrederea, sinceritatea şi loialitatea.

În final…

Descoperă care sunt pentru tine acele lucruri care contează cel mai mult în relaţie… ce aduce împlinirea ta şi a celuilalt, ce ai putea face diferit în fiecare zi de acum înainte pentru a avea o relaţie de vis?

În seminarul „Relaţia de Cuplu – Secrete şi Reţete” îţi împărtăşesc mai multe modalităţi practice prin care poţi obţine şi păstra relaţia pe care ţi-o doreşti.  Află-le, aplică-le şi pregăteşte-te să te bucuri de efecte.

Succes!

2 Raspunsuri la “E prea simplu? Deci… funcţionează!”

  1. mihaela says:

    o parte din ceea ce am citit, am banuit ca e bine pt o relatie buna si de lunga durata. dar in realitate, e cam greut , sau cel putin unul incearca mai mult decat celalalt. si nu poti sa-i spui mereu ca el nu prea se oboseste, sau sa-i dai de inteles. si daca spui direct o poate lua ca un atac. dar totusi, cu multa munca ,rabdare si intelepciune cred ca se poate ajunge la o relatie frumoasa .

  2. adriana says:

    teoretic, acestea nu se cantaresc si nu se cuantifica…daca dai cu iubire, nu cantaresti….practic, la un moment dat ajungi la saturatie….

Lasa un raspuns


Mastering Mind and Soul

"Pentru a avea mai mult decât ai obţinut, trebuie să devii mai mult decât eşti."
Jim Rohn

Ai putea fi interesat şi de: