Seminarii > NLP Practitioner NLP Master Practitioner

FAQ NLP

On August 28, 2010, in NLP, by admin

Ai o întrebare? Iată un răspuns…

1. Ce este NLP?

Aceasta este o întrebare foarte frecventă al cărei răspuns nu este tocmai uşor de dat, pentru că NLP acoperă un domeniu vast şi are aplicaţii diverse.

NLP (Programare Neuro-Lingvistică) a fost dezvoltat de dr.Richard Bandler şi John Grinder.

Dr. Richard Bandler defineşte NLP-ul ca fiind înainte de toate, o ATITUDINE –  de curiozitate, aventură, îndrăzneală, libertate…

Este o ‘strategie de învăţare accelerată pentru detectarea şi utilizarea patternurilor umane’ spunea John Grinder.

NLP explorează relaţia între cum gândim (neuro), cum comunicăm (lingvistic) şi patternurile comportamentale şi emoţionale (programare).

Iată câteva moduri în care am putea defini NLP…

  • NLP este o metodă de dezvoltare personală – un instrument prin care să îţi îmbunătaţeşti performanţele tale şi ale celorlalţi.
  • Este de asemenea un model de comunicare eficientă – o ‘colecţie’ practică şi pragmatică de metode care îţi dau posibilitatea să îţi îmbunătaţeşti modul în care comunici cu tine şi cu ceilalţi.
  • Şi este un instrument de modelare a performanţei – sau de creare a unor modele de comportament ale oamenilor eficienţi.

Citeşte mai multe despre NLP aici.

2. ‘NLP nu este un lucru rău, care te poate face manipulativ şi arogant?’

NLP este – analogic vorbind – un fel de ‘curent electric’.

Ca şi în cazul NLP, cei care au inventat electricitatea nu aveau nici o idee despre cum se va transforma lumea în urma acestei invenţii. Cum ai descrie ‘electricitatea’ unei persoane care nu a avut niciodată de-a face cu aceasta? I-ai vorbi despre cum a fost inventată? I-ai da exemple despre ce se poate face cu ea (energie pentru iluminat casa, alimentează un scaun electric, încălzeşte un spital)? Sau ai încerca să găseşti analogii pentru a trece dincolo de acest concept abstract al electricităţii?

Unii se sperie de NLP tocmai pentru eficienţa cu care influenţează psihicul uman – producând schimbări emoţionale şi comportamentale majore. Insă nu am auzit pe nimeni (până acum) să îi fie frică sau să fugă de vacanţe pentru că acestea îi influenţează starea şi comportamentul :-)

În concluzie, modul în care este folosit NLP poate să difere foarte mult de la o persoană la alta, în funcţie de sistemul de crezuri şi de valori, de scopurile individuale ale fiecăruia.

NLP este de fapt ceea ce tu îl faci să fie. Ca şi curentul electric, nu este bun sau rău. El devine bun sau rău în funcţie de modul în care este folosit.

3. Este NLP pentru mine?

Dacă ar fi să dăm o explicaţie ‘tehnică’ – NLP îţi oferă soluţii prin care îţi poţi optimiza felul în care funcţionezi (programele tale neuro-lingvistice).

Indiferent că îi spui NLP, ‘tehnologie pentru transformare’  sau ‘manualul cu instrucţiuni de utilizare a minţii’, prin învăţarea şi aplicarea acestuia vei obţine variante comportamentale mai eficiente şi mai generoase, îţi vei îmbogăţi paleta emoţiilor pe care le trăieşti şi nu în ultimul rând îţi vei îmbunătăţi calitatea comunicării şi a relaţiilor, dezvoltându-ţi noi abilităţi.  Acestea sunt câteva din consecinţele unui seminar NLP de calitate.

NLP este util oricărei persoane de pe această planetă care are un creier, care gândeşte şi care îşi doreşte să obţină mai mult de la viaţă, învăţând CUM să-şi foloseasca mintea, în loc să îi lase pe alţii să i-o foloseasca în locul său.

4. Cum mă poate ajuta NLP ?

Pentru mulţi oameni, aria aplicaţiilor NLP este ceva care îi surprinde şi în acelaşi timp îi ‘confuzează’. Pare ciudat ca acelaşi proces să poată fi folosit ca să îţi îmbunătăţeşti jocul de tenis sau să îţi ajuţi copiii să înveţe.

Odată ce te familiarizezi cu această ‘tehnologie’, nu există limite în ceea ce priveşte domeniile de aplicabilitate a NLP. Aceasta îţi oferă soluţii pentru a-ţi creşte eficienţa în ansamblul vieţii tale.

NLP este poate cea mai eficientă metodă de dezvoltare personală care îţi oferă posibilitatea să…

- Înţelegi cum gândesc şi se comportă oamenii

- Faci schimbări personale dinamice, rapide şi durabile în orice domeniu al vieţii tale

- Îţi duci comunicarea la nivel de măiestrie

În acest punct îţi voi face o confesiune… Nu ştiu cum aş putea să îţi dau o evaluare obiectivă a beneficiilor NLP, din moment ce ‘fac parte’ din acest domeniu de care, în plus, sunt foarte îndrăgostit. M-am întâlnit cu NLP-ul şi l-am folosit de mai bine de 15 ani şi acum sunt chiar mai entuziasmat decât la început de potenţialul pe care acesta îl are. Experienţa unui ‘îndrăgostit’ nu poate fi tocmai obiectivă. :-)

În acelaşi timp însă, NLP nu prea are de-a face cu ‘obiectivitatea’. NLP este de fapt ‘studiul experienţei subiective’ – adică al experienţei TALE proprii şi personale. Ne ajută să ne cunoaştem mai profund pe noi înşine şi pe ceilalţi şi este un mod de a înţelege cum fiecare dintre noi experimentăm viaţa.

Pe scurt, NLP este ceea ce TU îl faci să fie.

Modul cum aplici NLP şi scopul pentru care îl foloseşti determină ce anume înseamnă NLP pentru tine şi ce obţii din utilizarea lui.

5. Cum pot învăţa NLP ?

Poţi citi cărţi sau articole, însă reţine că la acest nivel vei învăţa doar despre NLP, nu vei asimila efectiv NLP. Cititul este o modalitate excelentă de a te informa (eventual pentru a putea decide când şi unde vrei să urmezi un seminar de NLP). Pentru a învăţa să foloseşti NLP în mod fluent, elegant şi firesc în situaţii de viaţă reale, nu există nici un substitut al experienţei practice. Seminarul NLP Practitioner este începutul unei astfel de experienţe. A citi despre NLP versus a practica NLP este diferenţa între a te uita la nişte poze cu mâncare şi a mânca.

Convinge-te de eficienţa NLP şi obţine tu însuţi rezultatele pe care ţi le doreşti înscriindu-te la seminariile noastre din această secţiune.

6. Am nevoie de pregătire înainte de a mă înscrie la NLP Practitioner?

Nu există condiţii speciale referitoare la a citi sau a învăţa ceva anume înainte de a participa la un seminar de NLP.

Ce poţi face totuşi? Deschide-ţi mintea şi inima către o nouă experienţă şi fii gata să descoperi un mod diferit de a gândi. Posibilităţile sunt infinite… Dă-ţi voie să obţii rezultate noi şi, mai ales, să te bucuri de ele. Pare ciudat, însă în lumea în care trăim vei remarca faptul că mulţi oameni s-au ‘îmbolnăvit’  de seriozitate şi nu mai ştiu să se bucure. Seminarul NLP Practitioner este, printre altele – un ‘antidot’ pentru blazare, plafonare, apatie, stres şi alte ‘atribute’ des întâlnite, din păcate, în lumea modernă.

7. De ce seminarul NLP Practitioner durează 7 zile consecutive?

Pentru a preda NLP în spiritul cu care acesta a fost creat de fondatori, respectând principiile, atitudinea, structura şi modul de predare al acestora, am mers direct la ‘sursă’ şi am studiat cu Dr. Rchard Bandler – co-fondatorul NLP.

“Oamenii învaţă repede. Predarea intensiva asigură eficienţa maximă a acestei tehnologii.” – ne spunea  dr.Richard Bandler la seminarii.

Aşa cum vei remarca la seminarul NLP Practitioner, atunci când oamenii realizează o imersiune totală şi sunt menţinuţi în atmosfera seminarului până la apariţia rezultatelor, transformările sunt cu adevarat durabile.

Cât de eficient te-ai face înţeles dacă ar trebui să explici ceva folosind câte 1 cuvânt pe zi?

Conform exemplului ‘extrem’ dat de Dr. Richard Bandler la seminariile sale, a face un curs de Practitioner fracţionat pe X module întinse pe durata câtorva luni, este ca şi când te-ai masturba cu o mişcare pe zi. :-)

8. Ce fel de certificare primesc?

Diplomele sunt emise de SNLP (The Society of Neuro-Linguistic Programming), sunt semnate de Dr. Richard Bandler, John LaValle şi Cristian Raducan şi sunt recunoscute internaţional.

Diploma reprezintă în primul rând o certificare a abilităţilor tale. În al doilea rând îţi asigură accesul la următorul nivel de certificare, întrucât înscrierea la un seminar este condiţionată de obţinerea licenţei corespunzătoare nivelului anterior.

9. Îi pot ajuta pe alţii folosind NLP?

DA! În primul rând – transformându-te pe tine, vei influenţa astfel în bine şi viaţa celorlalţi. La seminariile de NLP (Practitioner şi Master Practitioner) vei învăţa şi asimila modalităţi practice şi eficiente de transformare.

O întrebare ‘de bun simţ’ care merită adresată înainte de a aplica orice ‘tehnică’ NLP cu altcineva este: Vrea sau cere această persoană să fie ajutată (să se schimbe)?

Următoarea verificare – tot ‘de bun simţ’ – este: POT eu la modul real şi onest să ajut această persoană?

Dacă NU, atunci îi poţi veni în ajutor îndrumându-l către o persoană competentă.
Dacă răspunzi cu DA, atunci un ajutor preţios pe care i-l poţi oferi celuilalt este să îi pui întrebările potrivite astfel încât să îşi dea singur răspunsurile. A-i oferi o nouă opţiune sau o perspectivă diferită este modul prin care îl poţi ajuta pe celalalt să îşi găsească prin el însuşi soluţiile.

Iar la seminar vei învăţa cum să faci toate acestea.

10. Este NLP o terapie?

Nu! NLP este un instrument educaţional, nu o formă de terapie – cu alte cuvinte, nu tratăm oamenii, ci îi educăm să îşi folosească mintea şi modul de a gândi pentru a obţine rezultatele pe care şi le doresc în viaţă.

Tehnologia NLP nu conţine în nici un caz ‘proceduri’ sau ‘tratamente’. NLP nu este terapie şi nu înlocuieşte terapia. Pentru orice problemă de  sănătate, apelează la consult de specialitate înainte de a te înscrie la un seminar de NLP.

În loc de concluzie…

11. Am învăţat NLP… şi acum?

Acum lumea este ‘terenul tău de joacă’ :-)

În special lumea ta interioară – şi lumea pe care o împarţi cu cei apropiaţi ţie. Vei fi capabil să faci ceea ce deja făceai bine, la un nou nivel: nivelul de PERFORMANŢĂ.

2 Raspunsuri la “FAQ NLP”

  1. [...] Evident, nu toată lumea este de aceeaşi părere… şi este firesc să fie aşa. Poţi citi mai multe opinii, păreri şi impresii referitoare la NLP  în articolul ‘Prejudecăţi despre NLP’. [...]

Lasa un raspuns


Mastering Mind and Soul

"Cei ce nu-şi pot schimba gândirea nu pot schimba nimic."
J. B. Shaw.

Ai putea fi interesat şi de: