Seminarii > NLP Practitioner NLP Master Practitioner

Manualul cu instrucţiuni de folosire a … minţii

On October 11, 2010, in NLP, by admin

Sună bine, nu-i aşa?

Adevărul este că în şcoală am învăţat lucruri nemaipomenite despre istorie, geografie sau matematică, însă nu am învăţat prea multe despre cum să fim fericiţi sau cum să avem relaţii extraordinare.

Mulţi dintre noi au investit timp şi bani pentru a învăţa să conducă o maşină sau să lucreze cu computerul, însă câţi se preocupă sau investesc timp şi energie (ca să nu mai vorbim de bani) pentru a învăţa să îşi folosească mintea la potenţialul ei maxim?

Mulţi vorbesc, puţini comunică.
Mulţi aud, puţini ascultă (chiar şi mai puţini înţeleg :-).

Am primit ‘cadou’ la naşterea noastră cel mai performant ‘computer’ de pe această planetă – creierul nostru. Însă nu am primit odată cu el şi manualul cu instrucţiuni de utilizare (care ne-ar fi atât de util!)…

Ştiinţa Succesului

Programarea Neuro-Lingvstică (NLP) este descrisă prin diferite sintagme ca ‘tehnologie a minţii’, ‘ştiinţa realizărilor’ sau ‘studiul succesului’.  NLP conţine un set de înţelegeri, informaţii şi abilităţi, dublate de o vastă arie de tehnici  prin care îţi poţi îmbunătăţi modul în care gândeşti, te comporţi sau simţi.

Fondată la începutul anilor ’70 de Richard Bandler şi John Grinder, Programarea Neuro-Lingvistică se bazează pe cercetarea şi studiul factorilor care determină succesul în performanţa umană.  Pentru mai bine de 30 de ani, dezvoltatorii NLP au studiat şi au ‘modelat’ comportamentul şi stilul de a gândi al unor oameni deosebit de eficienţi în afaceri, educaţie, vânzări, terapie, sport şi dezvoltare personală. Rezultatul acestei munci este faptul că astăzi putem preda în seminariile de NLP ‘scurtăturile’ prin care poţi ajunge să trăieşti o viaţă de succes – înveţi în câteva ore ceea ce altfel ţi-ar lua ani buni ca să descoperi prin sistemul ‘încercare şi eroare’.

CUM este posibil?

O altă perspectivă asupra acestei tehnologii este următoarea: esenţa NLP este conţinută în răspunsul la întrebarea ‘CUM?’ – “Cum este posibil”. Aplicând NLP, putem identifica atitudinea şi abilităţile care produc orice tip de performanţă.

Vorbind într-un mod foarte practic şi ‘cu picioarele pe pământ’, putem folosi NLP pentru:

 • Identificarea ‘ingredientelor’ unei performanţe de excepţie: ce anume fac persoanele de succes astfel încât obţin rezultate extraordinare
 • Introducerea sistematică a acestor ‘ingrediente’ în propria noastră ‘reţetă’ folosind tehnicile NLP
 • Evaluarea elementelor ce definesc ‘performanţele’ mai puţin reuşite ale noastre sau ale altora şi folosirea tehnicilor NLP pentru a schimba sau a înlocui aceste elemente

Acea ATITUDINE

NLP este, înainte de toate, o ATITUDINE… de curiozitate, simţ al aventurii, îndrăzneală, libertate. Este acea atitudine care îţi permite să vezi viaţa ca pe o oportunitate rară şi preţioasă de a învăţa.

Atitudinea este cea care face ca NLP să poată fi aplicat firesc, natural, fără a se observa măcar, în situaţii de viaţă reale. Un practicant NLP este, dacă îl putem numi aşa, un fel de ‘agent secret al schimbării’. Ceilalţi nici nu ar trebui să remarce tehnica lui (folosită corect, ea este practic ‘invizibilă’), ci singurul lucru cu adevărat vizibil ar trebui să fie rezultatele sale!

N… L… P… pe scurt

Programare – Se referă la studiul modului de a gândi şi al patternurilor comportamentale sau al ‘programelor’ pe care oamenii le folosesc în viaţa de zi cu zi.

Neuro – Sistemul nervos este cel care receptează şi procesează experienţa noastră cu ajutorul celor cinci simţuri.

Lingvistică – Prin modul cum folosim limbajul (verbal sau non-verbal), dăm semnificaţie experienţei noastre, o codăm, o ordonăm şi o comunicăm.

Numele cu siguranţă nu este cel mai ‘tare’ atu al NLP. Putem spune că NLP a devenit celebru nu datorită numelui său, ci în ciuda acestuia. Şi haideţi să recunoaştem… dacă ceva cu un nume atât de ciudat a reuşit să capete un asemenea renume, trebuie să fie într-adevăr ceva BUN! :-)

Evident, nu toată lumea este de aceeaşi părere… şi este firesc să fie aşa. Poţi citi mai multe opinii, păreri şi impresii referitoare la NLP  în articolul ‘Prejudecăţi despre NLP’.

Un lucru nu doar bun, ci BUN… la ceva!

În final… ce ai TU de câştigat din toată această tehnologie?

NLP îţi oferă probabil cele mai eficiente instrumente de dezvoltare personală din câte există până acum în domeniu.

Aşa cum scria ‘Science Digest’,

NLP ar putea fi cea mai importantă sinteză apărută asupra cunoaşterii despre comunicarea umană’.

Mai concret, ai la dispoziţie, odată cu acest incredibil ‘manual cu instrucţiuni de folosire a minţii’, modalităţi de a-ţi dezvolta cariera sau relaţiile, de a deveni cu adevărat eficient şi influent în comunicarea ta şi nu în ultimul rând, de a-ţi trăi viaţa pe care o visezi. NLP este simplitate şi eficienţă în acelaşi timp. Uneori nu este nevoie să aplici diverse ‘tehnici’ sau ‘exerciţii’ pentru a aduce zâmbetul pe buzele unei persoane… este suficient să îi spui: ‘Simte-te bine’, ‘Relaxează-te’ sau ‘Fii fericit’.

Iată cum defineşte Dr. Bandler într-un mod amuzant această tehnologie, NLP = Now Let’s Party! (Este timpul să petrecem!)

8 Raspunsuri la “Manualul cu instrucţiuni de folosire a … minţii”

 1. [...] despre ‘CE ESTE DE FAPT NLP’ făcând click [...]

 2. FAQ NLP says:

  [...] Citeşte mai multe despre NLP aici. [...]

 3. fery says:

  viata bate filmu parinti nostri analfabeti dar cu spiritualitate desavirita au fost fericiti si se apropie de 90 ani [parinti mei]

 4. Ady says:

  Se mentiona in articol ca am primit un frumos cadou la nastere,un “Computer”(creierul) dar ca nu am primit manualul cu instructiuni de folosire…Aici as putea sa va contrazic deoarece acest manual exista si satisface absolut toate necesitatile pentru perioada actuala a fiintelor umane-inclusiv despre cum sa folosesti eficient mintea.Eu am invatat foarte multe lucruri din acest “manual”…

 5. Maria Csakoi says:

  nu am terminat inca nici un curs NLP-folosesc totusi unele tehnici in munca mea de terapeut.
  cum e ancorarea
  pot ajuta astfel multe persoane fara sa-i vad vreodata.
  iesirea si intrarea in diverse stari…NLP e fantastic.
  multumesc pt articolele interesante de pe site
  succes in continuare.
  o salut pe Simona,o persoana deosebit de carismatica si simpatica

 6. vasile says:

  bune idei mai ales daca se pun in practica

 7. Adriana Gruita says:

  e super manualul de utilizare al mintii
  cu totii ar trebui sa avem asa ceva pentru uzul nostru si pentru cei cei din jurul nostru….si mai bine ar fi sa ne acordam timp si rabdare sa privin in interiorul nostru …din pacate prea mult timp petrecem in exterior si lasam interiorul nelocuit…..casa goala….

Lasa un raspuns


Mastering Mind and Soul

"Cei ce nu-şi pot schimba gândirea nu pot schimba nimic."
J. B. Shaw.

Ai putea fi interesat şi de: