Seminarii > NLP Practitioner NLP Master Practitioner

NLP şi Curiozitatea

On October 6, 2010, in NLP, by admin

Unul din lucrurile care ar trebui menţionate chiar de la început în orice manual sau curs de NLP (Programare Neuro-Lingvistică) este următorul:

NLP reprezintă, înainte de toate, o ATITUDINE… de curiozitate, simţ al aventurii, îndrăzneală şi libertate. Este acea atitudine care îţi permite să vezi viaţa ca pe o oportunitate rară şi preţioasă de a învăţa.

Fără această atitudine, eficienţa aplicării NLP în situaţii de viaţă reale va fi mult redusă, ca să nu spun că ar tinde spre zero.

Cum funcţionează aceasta? Ce fac sau spun ceilalţi? Ce s-ar petrece dacă ar face ceva diferit? Ce îi determină să se comporte aşa? Cum iau decizii?

Acestea sunt exemple de întrebări pe care şi le-au pus fondatorii NLP, dezvoltând pe baza lor o întreagă ştiinţă a eficientizării comportamentelor umane. NLP a fost creat pornind chiar de la atitudinea de curiozitate despre “Cum este posibil? ”.

Ce înseamnă de fapt o atitudine de curiozitate.

CURIOZITÁTE = Dorinţă de a cunoaşte amănunţit ceva nou sau neobişnuit; manifestare a interesului pentru un lucru deosebit.

Aminteşte-ţi cum erai la vârsta de 4-5 ani, vârstă la care majoritatea copiilor îi exasperează pe adulţi cu întrebarea „DE CE?” pusă din nou şi din nou. Tendinţa înnăscută de a fi curioşi există în fiecare dintre noi, chiar dacă, adulţi fiind, nu o mai folosim atât de des ca în perioada copilăriei… deşi ar trebui!

Avem nevoie să renunţăm la prejudecăţi şi aşteptări, devenind pur şi simplu curioşi faţă de tot ceea ce ne înconjoară. De aici apar soluţii „proaspete”, idei originale sau chiar invenţii geniale.

Einstein – fiind un om caracterizat de o mare curiozitate – spunea: „Modul nostru de a gândi creează probleme pe care acelaşi gen de gândire nu are cum să le rezolve”.

Majoritatea oamenilor au tendinţa de a se focaliza excesiv asupra propriei lor persoane – pe ceea ce simt, pe dialogurile din mintea lor, pe ceea ce cred ceilalţi despre ei, etc. Aceasta este o atitudine reactivă, defensivă, de genul stimul-răspuns. În schimb, atunci când eşti atent la ceilalţi şi la ceea ce se petrece în afara ta, când vrei să afli ce anume din ceea ce faci funcţionează, devii pro-activ şi poţi să priveşti din unghiuri diferite, astfel încât să vii cu soluţii noi.

Curiozitatea se învaţă

În NLP este foarte importantă abilitatea de a accesa o anumită stare. Iar în cazul curiozităţii, nici măcar nu este vorba de o abilitate nouă – avem cu toţii această calitate, chiar dacă a fost adormită în ultimele câteva decenii. Trebuie doar să ne dezmorţim câteva căi neurologice. :-)

Iată câteva modalităţi prin care poţi re-învăţa să fii curios:

- Dezvoltă-ţi obiceiul de a învăţa din orice situaţie, din fiecare obstacol, din fiecare surpriză şi mai ales de la fiecare persoană. Ralph Waldo Emerson spunea: „Fiecare om pe care îl întâlnesc îmi este într-un fel superior.”

- Joacă-te! Reconectează-te cu abilitatea ta naturală de a fi curios. Jucându-te, îţi dai voie să fii din nou copil – iar copilul din tine ştie să pună întrebări, să înveţe din mers, să exploreze.

- Înlocuieşte dialogurile interioare obişnuite cu replici de genul: „Ce interesant!”, „Foarte curios…”, „Mă întreb ce s-a petrecut aici”, „Fascinant!”, „Oare cum ar fi să…”, etc.

- Asumă-ţi riscul de a-i „bombarda” pe ceilalţi cu o mulţime de întrebări. Despre ce? Evident, nu despre tine! Curiozitatea presupune să fii atent la ceilalţi şi să te preocupe ceea ce se petrece în afara ta.

- Fii dispus să experimentezi. În loc să iei totul prea în serios, testează şi observă ce rezultate îţi aduce fiecare gest pe care îl faci, felul în care zâmbeşti, glumele pe care le spui, etc.

- Dacă ai fost la un curs de NLP şi ştii cum să creezi o ancoră,  fă o listă cu momente în care te-ai simţit foarte curios şi ancorează această stare astfel încât să o poţi re-accesa cu uşurinţă. (Ancorarea este unul din subiectele seminarului NLP Practitioner).

- Dacă nu ai fost încă la un curs de NLP, fă o listă mai mare cu momente în care te-ai simţit foarte curios. Acordă-ţi câteva minute pe zi pentru a-ţi reaminti şi a retrăi în linişte câte unul din momentele de pe listă.

În final… vei observa că unul dintre efectele creşterii nivelului de curiozitate este faptul că te vei bucura mai mult de viaţă. Da, curiozitatea te face să te simţi bine. Ea este emoţia pe care cu toţii o resimţim atunci când explorăm locuri sau lucruri noi – ca în prima dimineaţă a unei excursii într-o ţară străină în care nu am mai fost până atunci sau ca în ajunul Crăciunului când abia aşteptăm să deschidem cutiile cu cadouri.

11 Raspunsuri la “NLP şi Curiozitatea”

  1. Birt Magdalena says:

    curiozitatea te poate baga si in belele ?

  2. alina says:

    Curiosii mor repede:P

  3. Simona says:

    Daca tinem cont de zicala ‘curiosity killed the cat’ – banuiesc ca este posibil :-)

  4. Vasile M. says:

    Tinand cont ca prea multe certitudini conduc la auto-plafonare, se poate spune ca unul din principalele motoare ale evolutiei e tocmai curiozitatea, nu-i asa?

    • cristina says:

      asa este …stii ce se spune,orice este permis daca stii sa o faci intr-o masura justa si in directia buna …in fond totul este progres,din greseli inveti,din succese te indeamna spre mai mult,spre mai bine…

  5. silvia says:

    ASA ESTE! DE CELE MAI MULTE ORI UITAM SA NE BUCURAM DE LUCRURILE SIMPLE CU ADEVARAT. DACA AM CAUTA IN ORICE CLIPA CARE TRECE PE LANGA NOI PICATURA DE FRUMUSETE SI AM TRAI-O , ATUNCI NE-AM DA SEAMA CA INCA VIATA ESTE FRUMOASA , DESI ESTE TARE GREA DE CELE MAI MULTE ORI. AR TREBUI DIN CURIOZITATE SA MAI CAUTAM FRANTURILE CARE NE MAI BUCURA SUFLETUL SI SA LE TRAIM MAI INTENS. ASADAR , DIN CURIOZITATE , SA FIM CURIOSI IN ACEASTA MINUNATA TOAMNA…..

  6. Jocul Divin says:

    Poti sa fi curios intr-o directie si de fapt sa pierzi timpul…sau sa intri intr-o armonie de faza cu voita Divina si sa ai o experienta de varf care sa-ti foloseasca…for ever…
    cum se realizeaza aceasta?…consacrand fructele actiunii respective lui Dumnezeu Tatal…
    …sau mai pe romaneste…zici in mintea ta coborata in inima:”Doamne faca-se voia TA” si ramai asa pret de cateva min…2-3min
    …sau cum ar zice Eckhart Tolle…constientizezi intr-o stare de uimire, spatiul subtil din jurul tau…tot asa 2-3 min…
    Ce urmeaza?
    …doar Dumnezeu stie ce surpriza ti-a pregatit…nu esti curios…?

    • Terzi Petre says:

      Adam si Eva au fost goniti din Gradina Edeului. Ce poate fi mai relevant, despre riscurile si consecintele curiozitatii. Principalul este sa ne asumam consecintele fara tangueli.

  7. Florina says:

    Cu scuzele de rigoare, fiind plecata din localitate si totodata-prea
    ocupata, nu am reusit sa parcurg in totalitate cele transmise de d-voastra, oricum va multumesc si sper ca, voi reusi sa citesc in totalitate e-mailurile d-voastra, par a fi f. interesante si educative.
    Doamne ajuta !
    Cu stima
    Florina Farcas

  8. bernadeta says:

    eu, din curiozitate, la varsta de 2 ani mi/am taiat varful degetului, dar multumita curiozitatii am invata multe lucruri noi si ma bucur!

  9. Natalia says:

    Uneori seara adorm cu gandindu-ma la ce surprize imi va rezerva ziua de maine si asa ma trezesc cu multa bucurie dimineata. E intr-adevar foarte tonic si iei lucrurile mai usor, chiar si pe cele neplacute.
    Asa ca astept “jucaria” pe care mi-o rezerva Dumnezeu in viata mea de zi cu zi si ma bucur retraind starea de copil.

Lasa un raspuns






Mastering Mind and Soul

"Cei ce nu-şi pot schimba gândirea nu pot schimba nimic."
J. B. Shaw.

Ai putea fi interesat şi de: