Seminarii > Secretele Succesului Magic Leadership

Omul cât trăieşte, învaţă

On September 3, 2010, in Business, by admin

Mi s-a propus de multe ori să ţin un seminar sau un workshop despre criză, aducându-mi-se drept argument faptul că este un subiect de actualitate, îndelung dezbătut şi că, în plus, oamenii chiar au nevoie de soluţii pentru a înţelege ce este de fapt criza şi pentru a-şi face o viaţă frumoasă chiar în aceste condiţii.

Răspunsul meu a fost (cel puţin până acum :-)) ‘nu’. În timp ce constat că există o (prea mare) diversitate de păreri referitoare la criză (unii spun că nici măcar nu este reală, mulţi se zbat să iasă din ea, iar o a treia categorie le dau celorlalţi sfaturi), am un dialog interior de genul: ‘Câţi sunt dispuşi să accepte că, în aceste condiţii, soluţia este, pe româneşte, să punem ‘osul la treabă’ şi să muncim?’.

Voi face totuşi referire, în contextul acestui articol, la condiţiile actuale. Nu le voi numi ‘criză’, ci voi scoate în evidenţă faptul că perioada actuală este una care ne solicită din plin să ne dezvoltăm permanent. Soluţia pe care ‘vremurile o cer’ este creşterea continuă, nu doar pentru a face faţă sau a răzbi în lumea de astăzi, ci pentru a fi printre cei mai buni în domeniul în care ne desfăşurăm activitatea şi pentru a ne duce viaţa la nivelul de excelenţă.

Pentru unii poate părea că lumea este nedreaptă sau dură prin faptul că ea cere de la noi din ce în ce mai mult. Eu consider că acesta este un lucru nu doar bun, ci şi firesc. Viaţa este prin ea însăşi un demers al evoluţiei permanente, este o continuă devenire în care tot ceea ce nu creşte – moare.  Singurul lucru sigur pe această lume este schimbarea. Nu poţi stagna, nu poţi păstra constant ceea ce ai – fie urci, fie cobori.

Românul spune că ‘omul cât trăieşte învaţă’. Aceeaşi idee reiese şi din acronimul CANI – Constant And Never-Ending Improvement (Dezvoltare constantă şi fără de sfârşit), ‘inventat’ de Anthony Robbins care s-a inspirat din principiile doctorului W. Edwards Deming. Ce înseamnă acest lucru? Dacă ar fi să îţi îmbunătăţeşti măcar un mic aspect al vieţii în fiecare zi, fără excepţie, ai atinge în foarte scurt timp măiestria.

Regăsim acest concept şi la japonezi sub numele de Kaizen care s-ar traduce prin „schimbarea este bună”. Nu întâmplător Japonia a devenit una din cele mai importante puteri economice mondiale. Japonezii s-au ridicat cu mult deasupra altor ‘minţi strălucite’ ale lumii nu inventând neapărat ceva nou, ci prin faptul că au devenit un ‘brand’ făcând să funcţioneze perfect lucrurile inventate de alţii. Au luat un lucru şi l-au făcut din bun – perfect!

Dezvoltarea continuă te duce la un asemenea nivel în plan personal şi profesional încât competitorilor le va fi greu să ţină pasul cu tine. Ea este totodată o sursă de satisfacţie, creştere şi împlinire personală care te conduce către inovaţie şi influenţă.

Şi încă un lucru important… CANI, Kaizen sau dezvoltarea continuă înseamnă nu doar să înveţi tot timpul, ci să înveţi cu plăcere.

Cum poţi să pui în practică efectiv acest principiu? Iată câteva idei…

  1. Găseşte-ţi un model care a obţinut deja excelenţa în domeniul în care vrei să te dezvolţi. Vei fi surprins să descoperi că un adevărat expert va fi deschis şi încântat să îţi împărtăşească din ‘secretele’ şi experienţa lui. Va aprecia faptul că îi ceri ajutorul, pentru că surprinzător de puţini fac acest lucru. Doar cei care nu au atins măiestria se mai tem încă să îşi dezvăluie secretele. Adevăraţii experţi nu se sperie de competiţie şi sunt motivaţi de evoluţia continuă.
  2. Lasă-te captivat total de domeniul în care vrei să te dezvolţi. Îndrăgosteşte-te de el! Citeşte cât mai mult, învaţă, hrăneşte-ţi permanent mintea şi sufletul şi astfel vei fi nu doar la curent cu noutăţile, ci şi foarte împlinit. Experienţa celorlalţi este foarte valoroasă şi poate fi o ‘scurtătură’ a excelenţei pentru tine. Nu este nevoie să reinventezi roata. Ia invenţia altora şi pune-o la treabă pentru a te deplasa chiar şi mai eficient prin viaţă.
  3. Şi… cel mai important lucru – aplică! Repetă abilităţile dobândite şi fă-ţi astfel un obicei din a acţiona cât mai practic în fiecare zi. Odată ce te-ai hotărât să fii nu doar bun, ci extraordinar de bun într-un domeniu, fă lucruri practice şi fă-le zilnic. Disciplina aduce recompense extraordinar de valoroase. De cele mai multe ori, cea mai bună modalitate de a înţelege lucrurile pe care le înveţi este să aplici. Testează şi măsoară permanent ce funcţionează pentru tine.

Combină aceste 3 elemente şi vei fi uimit de viteza cu care înveţi şi te dezvolţi permanent.

În ce domenii ale vieţii tale vrei să aplici principiul dezvoltării continue?

Defineşte-ţi succesul ca fiind o călătorie mai degrabă decât o destinaţie şi vei ‘naviga’ prin viaţă cu şi mai multă bucurie. Site-ul nostru îţi oferă un ‘teren de joacă’  excelent în care să îţi hrăneşti mintea şi sufletul, să te dezvolţi şi să creşti continuu. Descoperă-l!

3 Raspunsuri la “Omul cât trăieşte, învaţă”

  1. [...] Unii vor spune probabil că nu mai au ce învăţa, din moment ce au obţinut deja succesul pe care şi l-au dorit. Există însă un principiu care se aplică şi în zona de business: ‘ceea ce nu creşte – moare.’ Conceptul de ‘CANI – Constant And Never-ending Improvement’ sau cum este numit de japonezi ‘Kaizen’ se referă exact la acest aspect. Citeşte mai multe despre acest concept în articolul “Omul cât trăieşte, învaţă“ [...]

  2. Dan says:

    Imi aduc aminte de o poza, in care un om, cocotat pe un maldar de cutii, ce plutesc pe mare, este imbatat de succes. Pe fiecare cutie scrie altceva, de exemplu : disciplina, munca, inspiratie, educatie, etc. In zare se vede o torpila, pe care scrie ghinion. M-a amuzat dar m-a si pus pe ganduri.

  3. elena says:

    Util. Foarte util.

Lasa un raspuns


Mastering Mind and Soul

"Încearcă să fii un om de valoare şi nu neapărat un om de succes."
Albert Einstein

Ai putea fi interesat şi de: