Seminarii > NLP Practitioner NLP Master Practitioner

Prejudecăţi despre NLP?

On August 28, 2010, in NLP, by admin

Recent am avut o discuţie cu un prieten, care la un moment dat m-a întrebat:

‘NLP-ul nu este manipulativ? Nu este, de fapt, despre a controla alţi oameni?’

Ei bine, oricât de surprinzător ar fi… chiar şi o parte dintre practicanţi au această părere.

Să fim oneşti, fie că îţi place sau nu, domeniul acesta în care activăm are în anumite cercuri un renume prost.

Nu este nevoie să mă crezi… ia legătura cu departamentul HR de la o firmă mai mare, propune-le un seminar de NLP şi ai să vezi ce reacţii vei obţine. De multe ori, răspunsurile se vor înscrie în zona ‘noi nu facem aşa ceva aici’ sau ‘nu suntem de acord cu aşa ceva’. Şi aceasta pentru că mulţi oameni din corporaţiile mai mari au o percepţie greşită asupra NLP-ului.

Apoi, este şi un alt aspect legat de NLP.

Mai mult sau mai puţin, toţi cei care suntem implicaţi în acest domeniu ne-am ‘întâlnit’ şi cu… ‘tupeul’ unora, ‘buricul’ altora, dorinţa unora de a deveni ‘maeştrii Jedi’ prin NLP, imaginându-şi că vor avea control absolut asupra semenilor lor şi i-am văzut cum transformau totul într-un concurs despre cine o are mai mare (şi vorbim despre putere).

Nu credeţi? Intraţi pe câteva forumuri şi cu siguranţă veţi întâlni şi astfel de discuţii.

Însă toate acestea NU AU NIMIC ÎN COMUN cu Programarea Neuro-Lingvistică. Ele sunt doar o reflexie a atitudinii şi până la urmă a caracterului unor oameni care le-au adus cu ei în lumea NLP.

Este ca şi cum, după ce au primit acest dar, unii s-au luat la bătaie şi au început să-l folosească după cum îi taie capul (înţelegi metafora ;-) ) denaturând ceea ce au primit sau îndepărtându-se de la aplicaţiile ce erau menite să-i ajute pe oameni.

Poate ai auzit de NLP în asociere cu ‘seducţia rapidă’ şi această idee de a dobândi puterea asupra unei femei doar prin ‘puterea conferită de NLP’, pentru unii este foarte… seducătoare (din păcate).

Aş putea să mai dau şi alte exemple de idei sau aplicaţii eronate, însă cred că este suficient să punctez faptul că NLP este greşit înţeles de mult prea mulţi.

Acum însă, să ne întoarcem la tine… practicantul NLP… cel onest… cel care îşi doreşte o viaţă mai bună… cel care vrea să-i ajute şi pe ceilalţi…

Care este părerea ta despre NLP?…
Cum percepi tu tehnologia NLP?…
Ai rezerve în ceea ce priveşte NLP-ul?…

Acesta este locul din care putem să schimbăm lumea…

TRANSFORMAREA ÎNCEPE CU TINE!

Aşa că te invit să-ţi pui următoarele întrebări în timp ce urmăreşti orice reacţie emoţională ce va apărea…

Ce simţi – onest – în legătură cu NLP-ul?
Ai vreo rezervă în a-l aplica?

Dacă ai vreo rezervă, cât de mică, înseamnă că deja ai plecat la drum cu un handicap.

Este ca şi cum, metaforic vorbind (şi după cum ştii, metaforele influenţează comportamentul), ai pus un capac peste abilităţile tale. Şi nu eşti singurul! Am întâlnit atât practicieni NLP proaspăt certificaţi cât şi traineri care aveau asocieri mixte despre ce înseamnă să foloseşti şi să fii eficient în aplicarea NLP-ului.

Şi ştii ceva? Până la urmă este firesc, pentru că suntem oameni, aşa că mai avem unele conflicte interioare.

Dacă faci parte din această categorie o să fii încântat de ceea ce îţi voi împărtăşi la seminarul NLP Practitioner, precum şi în viitoarele articole, pentru că vom schimba această situaţie. Vom face împreună lumină.

Iar dacă nu ai găsit nici un conflict interior, atunci te felicit, pentru că în acest caz vei putea să duci la următorul nivel tot ceea ce deja faci bine şi să rămâi deschis către noi direcţii de abordare a NLP-ului.

Primul pas pentru a deveni cu adevărat bun în NLP, este să fii dispus să renunţi la orice crez de … ‘cacao’, care te ţine pe loc.

Cei mai buni NLP-işti (dacă îmi permiţi expresia), îl privesc ca pe o modalitate fenomenală de a putea contribui la binele lor şi al celorlalţi.

Concluzionând cu nişte ‘definiţii foarte originale’ :-) …

NLP nu este:

-         Manipularea sau controlul celorlalţi

-         Puterea de a ajunge cât mai rapid în pat cu X persoană

-         O terapie prin care îi ‘repari’ pe ceilalţi – care, apropo, nu sunt ‘defecţi’

-         Un mod de a-i bate pe ceilalţi la cap cu ceea ce ‘ştii’ (aviz ‘amatorilor’ – NLP prost aplicat te poate scăpa urgent de prieteni :-) )

-         Orice atitudine care îi face pe ceilalţi să te considere prea serios (‘cu băţul în fund’), rigid, fixist, scorţos sau arogant

Despre acelaşi NLP, putem spune că este:

-         Un mod extraordinar de eficient de a-ţi face viaţa mai frumoasă

-         O atitudine de curiozitate, flexibilitate, bună dispoziţie

-         Un prilej de a te simţi mai liber în viaţa ta

-         Un mod de a aduce zâmbetul pe faţa celorlalţi

-         Posibilitatea de a schimba lumea în bine… începând cu tine

-         Ocazia de a trăi la orice vârstă ‘o copilărie fericită’

(Citeşte mai multe despre NLP aici.)

Sau, aşa cum spune Dr. Richard Bandler (co-fondatorul Programării Neuro-Lingvistice), NLP este înainte de toate o atitudine – de curiozitate, de simţ al aventurii şi de libertate, în care priveşti viaţa ca pe o oportunitate de a învăţa. Înscrie-te la seminarul NLP Practitioner şi vom parcurge împreună următorii paşi.

Aşteaptă-te la tot ce e mai bun de la viaţă!

1 Raspuns » la “Prejudecăţi despre NLP?”

  1. Viorica Olah says:

    Da, NLP-ul poate fi manipulativ, daca asta vrem; oricum, in viata cea de toate zilele , cam asta facem cu totii,in mod constient sau nu. Dar, daca tinta noastra este o caliate mai buna a vietii , NLP-ul este un instrument de mare folos.Fiecare seminar la care am participat, a fost o treapta in sus, pe drumul vietii mele .Multumesc!

Lasa un raspuns


Mastering Mind and Soul

"Cei ce nu-şi pot schimba gândirea nu pot schimba nimic."
J. B. Shaw.

Ai putea fi interesat şi de: